logo-fc-sabine-114

Wondzorg en compressietherapie

wondzorg en compressietherapie

 De jongste jaren merken we in de thuiszorg een steeds complexere wondzorg.

Wij worden geconfronteerd met een groot gamma aan wondverzorgingen zoals: oncologische wondzorg, huidreacties bij radiotherapie, diabetisch voetulcus, ulcus cruris(open been), brandwonden, fistelzorg, stomazorg...

Precies daarom is op het vlak van wondzorgen een professionele en kwaliteitsvolle zorg een absolute must. Een zorg die we binnen onze thuisverpleging al sinds enkele jaren sterk ontwikkelen, zodat we dit referentiedomein kunnen beschouwen als één van onze sterkste troeven.

Overleg en regelmatige evaluatie van de wondzorg bij de patiënt thuis, samen met u huisarts. We zorgen dat de wondverzorging op een efficiënte en adequate manier kan verlopen. Bovendien biedt het wondzorgdossier u de mogelijkheid de wondevolutie op de voet te volgen. 

 

Beenulcera, het buitenbeentje in de wondzorg.

Veneuze / arteriële ulercera vormen een belangrijk gezondheidsprobleem en de sleutel tot het succesvol behandelen, ligt in het gebruik van een juiste compressietherapie. 

 

Voor het goed kunnen toepassen is de volgende kennis belangrijk:

  • de werking van het circulatiesysteem
  • een goede zwachtelmethode en juiste zwachtel (korte- of lange rek).
  • de oorzaak behandelen van een ulcus cruris

 

Ook de juiste voeding bij een wond is belangrijk.

Voeding speelt een belangrijke rol in de genezing van uw wond.  Met een gezond eetpatroon kunt u die genezing bevorderen.  Het kan zijn dat u sommige voedingsstoffen extra nodig heeft. Als u een wond heeft verbruikt u extra energie nl. calorieën, eiwitten en soms vitamines en mineralen. Uw lichaam heeft dit nodig om de wond te laten genezen. En voldoende vocht!

 

Ook als diabetespatiënt kan u bij ons terecht.

Diabetesvoet is een zeer specifiek probleem van suikerziekte. Door aantasting van de zenuwen verliezen diabetespatiënten geleidelijk aan het (pijn)gevoel in hun tenen, voeten en benen. Tevens kan door de verstoorde werking van de zenuwen de vorm van de voet veranderen.

  • behandeling van chronische of acute voetwonden
  • behandeling van infecties van de voeten
  • behandeling van de 'Charcot voet'
  • preventieve aanpak van voetproblemen
  • advies rond voetverzorging


Stomaverzorging.

De dag waarop een stoma aangelegd wordt, betekent een keerpunt in het leven van iedere stomapatiënt. Het continent zijn, dat als één van de meest fundamentele lichaamsfuncties beschouwd wordt, is eensklaps verdwenen. Wij zoeken op dat cruciale moment samen met de stomapatiënt naar een aanvaardbare levenskwaliteit.


Via welke weg kan u bij ons terecht?

Spreek er over met uw behandelende arts (huisarts, dermatoloog, vaatspecialist, orthopedist,...) als u bij ons terecht wil voor wondzorg, advies, gesprek, … Een nauwe samenwerking en overleg is noodzakelijk om u de beste zorg te kunnen bieden.

Wondzorg is een multidisciplinair gebeuren waarbij het soms noodzakelijk is om meerdere disciplines te raadplegen (arts, verpleegkundige, diëtist, podoloog, pedicure, kinesist, …).

icon-phone
0486 63 51 61
icon-email